Menu

Kamer zoeken in Zwolle tips

Ben je op zoek naar een kamer in Zwolle?
Waar moet je op letten?
Hoe zoek je een kamer in Zwolle
?
Verplichtingen huurder en verhuurder?
Hoe zit het met onderhoud?

Ga je studeren en wil je op kamers gaan om dichter bij de Universiteit te wonen dan moet je op zoek naar een geschikte kamer. Het is niet altijd gemakkelijk om een kamer te vinden met name in de populaire studentensteden is het aanbod klein en is er veel vraag.
Zeker als je voor het eerst op kamers gaat moet je op veel dingen letten en daarom hebben wij hieronder voor jou de meeste onderwerpen waar je mee te maken krijgt op een rij gezet. Het is verstandig dit goed te lezen voordat je gaat zoeken.

Hoe zoek ik een kamer in Zwolle?
De meeste kamerzoekers vinden een kamer via internet. Het is verstandig zo snel mogelijk te gaan zoeken ook al is het nog niet helemaal zeker maar dan kun je je wel alvast oriënteren in de stad waar je de komende jaren mogelijk gaat wonen. Wees er snel bij je bent niet de enige die een kamer zoekt!

kamerzwolle.com
Op de website van kamerzwolle.com zie je het complete overzicht van de beschikbare kamers Zwolle. Zoeken is gratis. Kamer Zwolle laat het aanbod van meerdere sites zien en het is ook mogelijk de laatst toegevoegde kamers te bekijken. Naast de website kun je je ook aanmelden bij de facebook pagina van kamerzwolle.com  Dan krijg je elke dag de nieuwste en mooiste kamers op je smartphone.

Een geschikte kamer gevonden!
Bij de meeste kameraanbieders kun je gratis zoeken als je ingeschreven staat. Heb je een aantal geschikte kamers gevonden en wil je in contact komen met de verhuurder dan moet je bij de meeste aanbieders kiezen voor een betaalde inschrijving. De kosten hiervoor liggen tussen de 20 en 30 euro per maand. Het lijkt een beetje raar dat je moet betalen om in contact te komen met de verhuurder maar dit komt omdat er nog steeds een tekort is aan goede kamers en de kamerverhuurder wel gratis zijn kamer kan aanbieden. Dit hebben wij ook niet bedacht maar zo werkt het al heel lang.

Ben je uitgenodigd voor een bezichtiging?
Vaak is het zo dat er een kijkavond wordt georganiseerd door de bestaande bewoners van het studentenhuis. Op die kijkavond komen dan verschillende gegadigden (meestal niet te gelijk) en dan kunnen de bestaande bewoners bepalen wie ze het beste in het huis vinden passen. Er zijn natuurlijk ook andere vormen van bezichtiging mogelijk.
Ga je naar een kijkavond dan kun je het beste jezelf blijven, je kunt beter niet met vader of moeder gaan, als je niet alleen wil gaan neem dan een vriend of vriendin mee. Wij adviseren om alleen te gaan, de bestaande bewoners hebben het ook al zelf vaak meerdere keren meegemaakt.

Blijf wel kritisch en alert!
Heb jij geen goed gevoel bij de bestaande huurders doe het dan niet. Er komen echt wel meer kansen. Samenwonen op een kleine ruimte met mensen waar jij geen goed gevoel bij hebt is af te raden.
Helaas zijn ook niet alle verhuurders te vertrouwen. Gelukkig is hier tegenwoordig meer controle op en is de kans veel kleiner geworden dat je met onbetrouwbare verhuurders te maken krijgt. Maar blijf kritisch ook hier is het belangrijk dat je gevoel goed is. Haak af als je de boel niet vertrouwd en doe geen aanbetalingen voordat je zeker weet dat er een rechtsgeldig huurcontract is!

Hier volgen een aantal tips hoe je veilig een kamer kunt vinden:
* Lees het contract goed door. Laat het contract bij voorkeur ook controleren bij een kundig persoon. Teken alleen als je er 100% mee akkoord bent.
* Als de verhuurder in het buitenland zit wees dan extra alert. De meeste oplichters opereren ook buiten Nederland. Natuurlijk zijn er ook betrouwbare verhuurders die in het buitenland wonen maar in de meeste gevallen hebben ze dan een contactpersoon in Nederland.
* Vertrouw je het niet of ben je ondanks alles toch opgelicht ga dan altijd naar de politie en doe aangifte. Dan voorkom je dat anderen de dupe worden.

Kamer gevonden!
Als je een kamer gevonden hebt moet je een aantal zaken regelen. Hier geven we je de belangrijkste informatie

De huurprijs
De huurprijs kun je opdelen in twee bestanden: de kale huur en servicekosten. De kale huur is de huur die je betaald voor de hoeveelheid ruimte die je huurt. Daar komen de service kosten nog bij. Service kosten bestaan meestal uit Gas Water en Electra maar er kunnen ook andere diensten bij inzitten zoals bijdrage schoonmaakkosten of een vergoeding voor de aanwezige meubels indien van toepassing. Betaal je een All-in prijs en zijn de bedragen niet uitgesplitst dan is dit allemaal inbegrepen. Het is erg belangrijk hier duidelijk naar te vragen en vast te leggen zodat later geen misverstanden en teleurstellingen ontstaan.
Tot slot zijn de huren gebonden aan een maximum, dit heeft te maken met het puntensysteem die je kunt bekijken op de website van de Huurcommissie.

Huurverhoging
De huurprijs mag door de verhuurder één keer per jaar verhoogd worden. Er zijn wettelijke regels die per jaar bepalen hoe hoog de verhoging mag zijn. De maximale verhoging heeft te maken met de inflatie. Ook mag de huur verhoogd worden als een kamer van bewoner wisselt. Of er moeten duidelijke verbeteringen aangebracht zijn aan de kamer. Vaak zal dit in overleg gaan tussen huurder en verhuurder.
Op de website van de huurcommissie kun je hier meer over vinden ook als je het niet eens bent met een verhoging of denkt dat het niet terecht is.

Waar moet je op letten bij een contract
Het is aan te raden altijd een contract te laten opstellen. Mondelinge afspraken zijn wel rechtsgeldig maar moeilijk te controleren.

Onderhuur
Controleer of je mag onderverhuren. Als hier niks over in het contract is opgenomen dan mag je als het gaat om een onzelfstandige woonruimte (je deelt de voordeur, keuken en badkamer) onderverhuren. Het is wel verstandig dit aan de verhuurder te melden.  Ook is het aan te raden een contractje op te stellen.

Wanneer mag je de huur opzeggen?
Als huurder mag je de huur opzeggen mits de opzegtermijn in acht wordt genomen zoals die in het huurcontract staat. Doe dit op tijd en altijd schriftelijk via een aangetekend schrijven aan de verhuurder! Een verhuurder mag de huur zelf niet opzeggen behalve in de volgende situaties.
Als de huurder zich misdraagt, bij een huurcontract voor bepaalde tijd, als de verhuurder de kamer nodig heeft voor eigen gebruik.

Onderhoud
Huurder en verhuurder zijn verantwoordelijk voor de gehuurde ruimte. Wie welk onderhoud moet doen is in de wet geregeld. Het blijft verstandig zoveel mogelijk te overleggen met verhuurder en er naar te streven op een vriendelijke en correcte manier met elkaar te communiceren.
De huurder doet zelf het dagelijkse kleine onderhoud zoals binnen schilderwerk, ontstoppen van de riolering, schade door nalatigheid van de huurder kunnen door verhuurder in rekening worden gebracht.
De verhuurder doet het grote onderhoud zoals buitenschilderwerk, cv installatie, elektrische bedradingen.
Afspraken die je hierover maakt kun je het beste per mail aan elkaar bevestigen.

Verzekering
Het is verstandig een inboedel verzekering af te sluiten.

Streef naar goede verstandhouding en bevestig afspraken!
Wij aviveren er naar te streven een goed contact op te bouwen tussen huurder en verhuurder. Het is altijd het beste in goed overleg een oplossing te vinden voor mogelijke probleempjes. Dit wil niet zeggen dat je alles maar moet accepteren. Zijn er gebreken meld dit dan zo snel mogelijk aan de verhuurder en zijn er zaken stuk gegaan door toedoen van huurder geef dit dan ook zo snel mogelijk door aan verhuurder.
Belangrijk is om alle mondelinge afspraken die je maakt nog even per mail aan elkaar toe te zenden met het verzoek een bevestigende mail retour te zenden.
Dit voorkomt misverstanden en dat wil de huurder en de verhuurder niet!
Veel succes met het vinden van jouw droomkamer,
Het team van 
Kamerzwolle.com

Delen